Lasit

Monen kuvaajan huomio kiinnittyy välineisiin ja varusteisiin. Ikinä ei voi välttyä kysymyksiltä siitä, mikä runko ja mitä linssejä omistaa tai käyttää. Itse pyrin tästä välinekeskeisyydestä eroon, mutta kuitenkin vähän avaan tätä aihetta ennen siirtymistä oikeasti mielenkiintoisiin asioihin.

Kameran mukana tulleilla kittilinsseillä en ole kuvannut juuri mitään. Jostain syystä ne tuli kuitenkin otettuna pakettiin mukaan ja onhan se ihan kiva, että niillä saa kuvia niistä oikeista linsseistä, joita käytän. Selkeästi huomaan, että suosin valovoimaisia objektiiveja, joilla pystyy kuvaamaan myös vähäisemmässä valossa. Lisäksi tärkeää on ollut syväterävyyden käyttäminen kuvissa, joihin vaaditaan suurta aukkoa.

Vasemmalta oikealle linssit: Sigma 10 mm Fisheye, Canon 40 mm, Tamron 28-75 mm zoom sekä Tamron 70-200 mm zoom. Kaikkien valovoima kiinteä F2.8

Sigma 10 mm F2.8

Kalansilmäobjektivi on viimeisin hankitani joululahjaksi itselle. Halusin jotain erilaista verrattuna mihinkään aikaisempaan lasiini ja sitä todella sain. Tällä lasilla tulee yleensä mentyä niin lähelle kohdetta, että tormäyksiltä ei voi aina välttyä. Lähikuvissa linssi on lähes kohteessa kiinni ja ainoastaan objektiivin varjo kertoo kuvaajalle kohta lasin osuvan johonkin. Vääristymä reunoilla on hervoton, eikä objektiivi sovellu muotokuvaukseen, ellei tarkoituksena ole korostaa mallin nenän kokoa. Toisaalta joskus mittasuhteiden vääristyminen tuottaa ihan toivottuakin tulosta.

Sigma 10mm etäisyydeltä 20 cm

Sigma 10mm alle 10 cm etäisyydeltä. (10 mm, 1/200s, f2.8, ISO 200)

Sigma 10 mm alle metrin etäisyydeltä.

Sigma 10 mm alle metrin etäisyydeltä (10mm, 1/25s, f2.8, ISO 200)

Canon 40 mm F 2.8

Tämän ostin katukuvausta silmälläpitäen. Huomaamaton, valovoimainen, nopea ja tarkka objektiivi ei herätä kuvattavissa suuria reaktioita, mikä on kadulla varsin suotavaa. Pieni objektiivi on näppärä myös matkoilla ja varsinkin retkellä. Itselläni lasi oli mukana syksyisellä viskivaelluksella Nuuksiossa. Muiden kantaessa ja varoessa kalliita raskaita linssejään, oli itselläni kamera kokoajan kädessä edullinen pannukakku nokalla. Oli helpompaa keskittyä myös olennaiseen eli viskistä nauttimiseen, kun kaulassa ei roikkunut kilon palaa kallista lasia.

Canon 40 mm kaupungilla

Canon 40 mm kaupungilla (40 mm, 1/80s, f2,8, ISO 1600)

Nuuksion maisemissa pieni objektiivi oli näppärä varsinkin kun muut kantoivat mukanaa niitä isompia laseja.

Nuuksion maisemissa pieni objektiivi oli näppärä varsinkin kun muut kantoivat mukanaa niitä isompia laseja. (40 mm, 1/100s, f8.0, ISO 320)

Tamron 28-75 mm F2.8

Tämä on peruslinssi arkikäyttöön hyvällä valovoimalla. Linssi on useimmiten rungossa kiinni oleva työhevonen, joka kulkee mukana kaupungilla, juhlissa ja bändikeikoilla. Linssiin olen ollut erittäin tyytyväinen, ja siinä on hintaansa nähden erinomainen kuva ja riittävän nopea, harvoin harhaan osuva tarkennus.

Valovoima riittää myös bändikeikkojen kuvaamisen.

Valovoima riittää myös bändikeikkojen kuvaamisen. (40mm, 1/80s, f2.8, ISO 1600)

Tamron 70-200 mm studiossa

Tamron 28-75 mm studiossa (28mm, 1/250s, F5,6, ISO 200)

Tamron 70-200 mm F2.8

Tämä on ensimmäinen kameraani ostama linssi kittiobjektiiven päälle. Hankita on tehty muotokuvaukseen studiossa ja luonnonvalossa. Kuvanlaatu ei yllä Canonin vastaavaan, mutta hintakin jää kolmasosaan huippulaseista. Tällä lasilla pääsee bändikeikoilla lähelle artistia ja valovoima riittää kuvaamaan vallitsevassa valaistuksessa ilman salamaa.

Tamron 70-200 mm studiossa (77 mm, 1/125s, f5.0, ISO100)

Tamron 70-200 mm studiossa (77 mm, 1/125s, f5.0, ISO 100)

... ja bändikeikalla

… ja bändikeikalla (175 mm, 1/200s, f3.5, ISO 5000)

Elikkäs näillä mennään nyt ja suunnitelmissa on siirtyä enemmissä määrin kiinteäpolttovälisiin linsseihin. Ennen uusia hankintoja lupasin itselleni keskittyä enemmän kuvaamiseen kuin kuolaamiseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s